Lucrați de acasă? Iată câteva trucuri testate care să vă ajute pe voi și echipa.

Vad in ultima perioada tot mai multe materiale in presa internationala si pe site-urile de profil sau chiar in cea nationala despre riscurile lucrului de acasa.

Daca la inceputul pandemiei parea o solutie de bun-simt si salutara, iata ca o proasta coordonare a acestei activitati, poate aduce mai multe dezavantaje decat avantaje.

Se poate inevitabil ajunge la o suprasolicitare a celor care lucreaza de acasa, anxietate, depresie, randament scazut, productivitate minima. Apoi, nemultumiri apar atat din partea angajatorilor cat si din partea angajatilor.

Las mai jos cateva trucuri pentru a trece cu bine peste perioada lucrului de la domiciliu si pentru a transforma interactiunea umana obisnuita intr-una favorabila, chiar daca este doar prin intermediul mediului online.

Recunosc, vorbesc doar din ceea ce am aplicat in cadrul firmei si a functionat; de altfel exista si alte postari in care am tot scris ca sunt rezultatul a ceea ce am facut noi, ca si colectiv, dar fiecare din spatiul sau casnic, si va incurajam sa le puneti in practica.

  1. Stabileste clar si de la bun inceput care este programul in care profesional, veti interactiona. Chiar daca legea prevede ca salariatul isi organizeaza singur activitatea si comunica intervalul catre angajator, incearca sa “ negociezi” acest interval pentru a fi in acord real cu nevoia de organizare a societatii si timpii de raspuns catre clienti;
  2. Identifica “vocea angajatului” si lasa-l intr-o mare masura sa organizeze cu girul tau anumite activitati. Vei avea timp sa te focusezi pe afacere, contracte, clienti, plati, idei de a rezista pe piata si eventual extindere sau reorientare. Gandeste-te ca nu “scapi haturile” ci dimpotriva iti apropii colectivul lasandu-i sa organizeze diferite activitati in care sa te implice;
  3. Nu seta activitati colaterale profesiei in timpul saptamanii. La noi au functionat si destins atmosfera, ne-au pus in contact mai bine, cele organizate la final de saptamana. Mege de minune.
  4. Cand planifici astfel de activitati ia in calcul pasiunile comune. Daca nu le cunosti, mergi spre aptitudini generale: pana la urma fiecare dintre noi stim sa gatim cate ceva, sa facem o poza, sa recomandam un film cu un final de suspans de pe urma caruia sa crosetam intre noi variante de finish.
  5. Alege din piata un psiholog si incearca sa apelezi la serviciile lui. Cauta eventual recomandari sau citeste-i CV-ul, verifica expertiza eventual pe psihologia muncii si organizationala sau cea pe care sustine ca o are; nu de alta dar poti sa contractezi un serviciu indoielnic cu psiholog care are el nevoie de …. psiholog . Poti folosi indrumarile pentru consilierea ta ca antreprenor si a echipei.
  6. Daca este posibil, fa mici atentii fara sa anunti. De la un platou cu dulciuri, fructe, un cos de cumparaturi pana la un obiect care sa-i fie familiar salariatului tau atunci cand lucra de la birou. Nu ar fi rau sa il lasi sa isi ia o planta, un obiect, un accesoriu de birotica pe care il indrageste.
  7. Anunta-ti intentia de a reamenaja spatiul de lucru de la birou cand se va relua in siguranta activitatea si roaga-i sa vina cu idei. Nu e musai sa o si faci apoi, dar vei identifica mult mai usor ce se apropie de idealul fiecaruia.
  8. Concepe si seteaza o semnatura comuna pentru e-mail-urile care pleca din societate, cu numele tuturor colegilor. Astfel, cel care va trimite e-mail-ul de pe adresa sa, cu toti colegii in semnatura va avea un plus de “siguranta” ca apartine unui colectiv. Este un mesaj transmis aproape involuntar creierului, deoarece vizualizezi chipurile colegilor
  9. Intreaba constant de membrii familiei, cuvantatori sau necuvantatori si incurajeaza-i sa trimita poze.

Idei mai avem ca si echipa, dar….mai intai le testam si apoi mai povestim despre ele. Pentru ca suntem un altfel de hr, care inspira oameni si dezvolta companii!

 

Utilizând site-ul nostru, ești de acord cu politica noastră privitoare la cookies.