Concediul de carantină sau boala infecto-contagioasă

Pro si contra? Zicem ca nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare.

Dar sa departajam pe perti contractante ce inseamna:

Angajator:

– concediul de carantină și boala infecto-contagioasă este decontat 100% de casa de sănătate. .mai greu, dar banii vin de la casele de sănătate.

– salariatul are dreptul legal sa beneficieze de concediu medical pentru afecțiunile medicale INCLUSIV de tipul celor mai sus amintite, chiar daca nu a lucrat 6 luni in ultimele 12 luni.

– activitatea vă poate fi blocată total în cazul în care, sub ” recomandarea : vii cu concediu de carantină te dau afară ” deoarece puneți atât sănătatea celorlalți salariați în pericol cât și pe a voastră. Unde mai punem că e o gravă ilegalitate.

 

Angajat:

– concediul medical de carantină se acorda pentru o perioadă de 14 zile daca ești caz contact Covid confirmat pozitiv. In caz in care ai boala, durata acestuia depinde de evoluția ei.

– anunți angajatorul și îi aduci la cunoștința decizia de carantinare.

– la finalul perioadei de carantină, îți iei cardul de sănătate, dai o fuga la medicul de familie și ridici concediul medical.

– plata concediului medical nu poate fi mai mică decât media venitului brut din ultimele 6 luni împărțită la nr de zile lucrătoare din aceași perioada de referință, in cazul in care ai stagiu de cotizare.

– concedierea pe temei de inaptitudine fizică…nu stă în picioare. Orice alt document vi se cere să semnați ca și demers de încetare a raporturilor de muncă – NU îl semnați, cu atât mai mult în timpul concediului medical/ izolare/ carantină.

 

Avem și de o parte și de alta drepturi și obligații. Dar avem și obligația morală de a respecta măsurile impuse de statul roman ptr a ține cât de cât lucrurile sub control.

Covid nu poate fi ascuns sub preș. Dacă însă sunteți fericiți și ati făcut o formă ușoară, nu înseamnă că ai voștri colegi, părinții, copiii, bunicii lor, vor fi la fel de norocoși.

Covid nu este un stigmat. Este o realitate. Urâtă, acaparatoare, izolantă.

 

Inacțiunea voastră, angajați, angajatori – poate să prelungească angoasa in care ne zbatem din primăvara anului trecut.

* Vom răspunde ca și până acum la orice mesaj sau telefon in care se vor solicita clarificări pentru condițiile acordării concediilor medicale, modul de recuperare al sumelor, termene, documentație. Nu ezitați. Pentru ca noi suntem un altfel de hr!

Utilizând site-ul nostru, ești de acord cu politica noastră privitoare la cookies.